Pięknych Świąt! Czyli kilka słów o dekoracji stołu świątecznego
Dekoracji świątecznego stołu – obrus idealny
Niezależnie od tego o jakich świętach mowa – czy o Wielkanocy czy Bożym Narodzeniu – tradycja nakazuje nam spotkać się przy stole i wspólnie, uroczyście spożywać posiłek – wielkanocne śniadanie lub kolację wigilijną. Co zrobić, by stół wyglądał odświętnie?
Elementy dekoracji stołu
Wystrój stołu może składać się z bardzo wielu elementów. Od zastawy i sztućców, przez serwety, kwiaty, czy świece, po obrus – często podstawę całej aranżacji. Czasem obrus zastępowany jest bieżnikiem, co eksponuje np. piękne słoje drewna, z którego stół jest wykonany.
Na każdym stole powinny znaleźć się serwety – najlepiej z materiału (pamiętajmy, że mowa o świątecznych, a więc niecodziennych dekoracjach stołu). Zastawa i sztućce to oczywiście podstawowe przedmioty na stole, i choć ich główna funkcja jest czysto praktyczna, to i one z powodzeniem mogą stanowić ozdobę.
Savoir vivre na świątecznym stole – nie tylko o sztućcach na świątecznym stole
Zasady zachowania się przy stole to temat bardzo obszerny, któremu można by poświęcić wiele osobnych artykułów. My skupimy się tutaj na ułożeniu sztućców i tego, co znajduje się wokół talerza na świątecznym stole.
Tradycja nakazuje, by jeść wszystkie wigilijne posiłki na jednym komplecie zastawy. Ten zwyczaj praktykowany jest do dziś w bardzo wielu polskich domach. Sianko włożone pod obrus, serweta, na niej duży płaski talerz, następnie talerz głęboki – to podstawa. Do talerza głębokiego możemy włożyć np. przepasaną wstążką gałązkę choinki (naturalną!). Sztućce układamy w taki sposób, by najdalej talerza znalazły się te, których będziemy używać w pierwszej kolejności. W wersji podstawowej po prawej stronie talerza znajdą się więc łyżka i noż. Nóż ustawiamy obok talerza, prostopadle do linii stołu, z ostrzem skierowanym w stronę naczynia. Obok ustawiamy łyżkę, jako sztuciec, którego użyjemy najpierw. Z lewej strony talerza kładziemy widelec. Kielich na wino oraz szklanka na wodę powinny stanąć po prawej stronie talerza, nad sztućcami.
Kolorystyka stołu świątecznego
Choć w zakresie kolorystyki warto czasem szukać własnych koncepcji, istnieją kompozycje barwne, które stanowią uniwersalne, eleganckie i pewne rozwiązania. Jeśli decydujemy się na biały obrus, dodatki we właściwie każdym kolorze będą wyglądać dobrze. Sprawa się komplikuje, gdy obok bieli zaczynamy barwy łączyć. Tak oto kolor złoty pięknie skomponuje się z bordowym, granatowym czy ciemno zielonym. Kluczem powinien być tu umiar, gdyż mnogość potraw i tak będzie jawić się feerią barw tworzących dekorację samą w sobie.